Automationslösning för Tojos Plast

Tojos Plast är ett svenskt företag med över 70 års erfarenhet av att producera plastartiklar i kundanpassade lösningar och olika utföranden. Eftersom ett brett utbud av lösningar erbjuds både när det gäller användning av material, former och färger, är flexibilitet ett nyckelord för företaget.

För fem år sedan kontaktade Tojos Plast PPS för att få hjälp med en ny automatiseringslösning. De hade en kund med unika behov och hade därför tänkt investera i en maskin som kunde montera och etikettera flera komponenter i samma process. Det var ett helt nytt projekt, så allt skulle utvecklas från grunden.

PPS föreslog att bygga en prototyp för att undersöka de faktiska behoven. Det blev en bra process där man iterativt utvecklade en specialiserad lösning med följande steg:

  • En formsprutad låda med innehåll monteras
  • Variabla data skrivs ut på etiketten
  • Lådan etiketteras på fram- och baksida
  • Lådorna staplas med 5 stycken i varje hög
  • En fraktlåda sätts upp
  • 5 lådor packas i varje fraktlåda
  • Fraktlådan är stängd

Under arbetet med prototypen upptäcktes små problem tidigt och åtgärdades. Till exempel uppstod det små luftbubblor under etiketterna. PPS ändrade designen och fick det eliminerat. Det innebar att det inte fanns små fel och brister när utrustningen installerades i produktionen.

IMG 5257

Full utnyttjande

Under processen kom PPS med förslag på att optimera processen, som utnyttjade att ämnet var orienterat och i en definierad position i robotens gripande enhet.

Det innebar att processen utvidgades till att även kunna skriva ut batchnummer på etiketten, lägga till en extra etikett och packa in ämnena i lådor.

Det var alla processer som tidigare utfördes manuellt av operatörer. Det betyder att en automationslösning nu löser flera behov samtidigt.

”Med PPS insåg vi vad vi faktiskt behövde. Processen med en prototyp fungerade mycket bra. Både vi och kunden kunde ändra saker och vi har fått den perfekta lösningen.”

Per Mölleback
Tojos Plast

Flexibel lösning

Tojos Plasts kund hade varierande behov. Under processen blev alla parter klokare på sina behov och hur de bäst kan automatiseras. Kunden såg de nya möjligheterna i den uppsättning som utvecklats av PPS och Tojos Plast.

PPS rådgivning gjorde det möjligt att utveckla en specialiserad men flexibel lösning som uppfyllde alla behov. Samtidigt kan den ändras och utvecklas i framtiden.